Zpět na úvod

Korporátní poradenství – stavíme program „Zdravá firma“

02.08.2015 0 komentářů

Vaše organizace dospěla do stavu, kdy přemýšlíte, jak strategicky řídit a nastavit systém pracovně lékařských služeb, aby to nebylo jen plnění zákonných povinností, které organizaci stojí peníze, ale nevidí v tom žádný přínos. Při volbě poskytovatele je nutné zvolit dobře, stejně tak jako u vašeho styčného korporátního důstojníka a podporovatele programů zdraví.

Ochrana zdraví zaměstnanců a program podpory zdraví by měly být součástí celkové strategie společnosti usilující o zdravé pracoviště. Právní předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví poskytují dobrý základ pro tvorbu programu podpory zdraví na pracovišti, aby jej vedení podpořilo jakožto smysluplný s očekávanou finanční návratností. V rámci konzultačního dne si proto probereme argumenty a jak kalkulovat návratnost programu zdravé firmy. Nejzamívajší jsou pro management případové studie o ekonomickém smyslu a dlouhodobým finančním přínosům programu.

Účelem programu na podporu zdraví na pracovišti je nabídnout smysluplné podpůrné aktivity pro všechny zaměstnance. Zaměstnanci jsou potenciálně vystaveni široké škále zdravotních rizik a situací při práci, které nejsou běžně či ze zákona nemusí být nijak objektivizovány – stres, syndrom vyhoření, různá civilizační onemocnění, bolesti pohybového aparátu. Ty všechny mimo jiné také zvyšují riziko ztráty zdravotní způsobilosti.

Odborné studie poukazují na to, že není možné zlepšovat na pracovišti zdraví v izolaci od běžných činností PLS a BOZP. Často proto s těmito programy přicházejí HR či BOZP manažeři/specialisté. Je samozřejmé, že v dnešní době je těžké postavit program podpory zdraví bez dobrého zdůvodnění jeho účinnosti a smyslu a ekonomického přínosu pro společnost.

Otázky na, které zodpovíme:

Jste zdravá firma a jak se dá změřit zdraví firmy?
Kolik máš energie, kolik máš zdraví?
Jaké zvolit klíčové indikátory v oblasti zdraví a pracovní schopnosti.
Jaké "targety" měli před tisíci lety lékaři čínského císaře a proč.
Stereotypní představy o dnu zdraví "s měřením". Myslíte si, že se něco změní, když zaměstnancům jednorázově změříme tlak a uděláme přednášku o zdravém stravování a prospěšnosti pohybu?
Jaké je zapojení zaměstnanců a jejich wellbeing resp. životní pohoda a spokojenost?
Jak poznat, že jsou zaměstnanci fit.

Výsledný program musí mít 4 vlastnosti: Jednoduchý a dostupný pro všechny zaměstnance, zábavný s možností interakce, nabídnout možnost zažít úspěch a založený na budování vlastní zodpovědnosti ke zdraví.

Tagy: